Onlangs was ik voor zaken enkele dagen in Venetië, en wilde, om daar niet de hele dag mee te hoeven lopen, mijn koffer voor een dag in het bagagedepot stallen.

Het centraal station Santa Lucia is, waarschijnlijk mede door het grote aantal dagtoeristen, uitgerust met een behoorlijk bemeten kofferdepot. (Voor de reizigers onder u: perron 1 ongeveer 50 meter op lopen, aan de rechterhand.) Voor ruwweg € 7,00 per dag staat je koffer veilig opgeborgen. Het depot is voorzien van een check-in en check-out balie om de stromen toeristen in de spitsuren in goede banen te leiden.

Ik lever mijn koffer in en de medewerker vraagt om een identiteitsbewijs. Het eerste wat ik had was mijn paspoort. De medewerker vouwde het open en legde het op een scanner. Op mijn vraag wat hij zou scannen antwoordde hij “gewoon, het paspoort“. Op de waarom-vraag antwoordde hij “dat dat een extra veiligheid was.” Niet tegen bomkoffers of zo, maar gewoon, dat ze konden controleren dat mijn koffer alleen door mij kon worden opgehaald. Na wat doorvragen liet hij me zien hoe het werd opgeslagen – pasfoto, BSN, alles zichtbaar – maar, meldde hij met enige trots, hij zou het beeld na ophalen en betalen van de koffer vernietigen. Overigens kreeg ik ook een ontvangstbewijs met een barcode, waarmee ik mijn koffer weer kon ophalen. maar dan wel mét identiteitscontrole.

Er vindt een extra controle plaats op identiteit, om te voorkomen dat een oneerlijke vinder van een verloren ontvangstbewijs er met een koffer vandoor gaat. Daarvoor is het opslaan van een achternaam, of desnoods een codewoord, voldoende.

Het kofferdepot van dit station is zo groot, en de chaos niet te overzien wanneer het computersysteem uitvalt, dat ik het me niet kan voorstellen dat er niet enkele keren per dag een back-up wordt gemaakt. Ik ben er dus ook vrijwel zeker van dat mijn paspoort in die back-up(s) is opgeslagen. En met mij die van vele tienduizenden anderen. Nu maar hopen dat deze encrypted werd weggeschreven en dat men een bewaartermijn van 1 dag hanteert.

“Santa Lucia, potrebbe essere meglio”

Gemakshalve heb ik de koffer overigens wel laten staan. Van het station lopend naar het San Marco plein mét koffer was het me niet waard.